Traxxas Monster Truck forum Discuss the Traxxas T-Maxx, E-Maxx, Super-Maxx and all other Traxxas monster trucks in this forum. You may also optionally discuss them in our MT general discussion forum.

3.3 idle problem need quick responses

Reply
Old 07-03-2013, 12:46 PM
  #1
Rev tech
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2013
Location: Sisters, OR
Posts: 12
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default 3.3 idle problem need quick responses

Hey guys just put in a 3.3 motor on my 2.5 that's already broken in and I use ez start to start it up the throttle trim has to be open slightly then it start but as soon as u even tap the brakes it dies everything is clean got any ideas
Rev tech is offline  
Reply With Quote
Old 07-04-2013, 02:55 AM
  #2
vxlsteve
 
Join Date: Nov 2009
Location: kings mountain, NC
Posts: 47
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

Pull off air filter and adjust idle screw until you see a 1mm gap ..make sure your transmitter setting isn't keeping it idle..that gap your putting in allows enough air in to mix with fuel to keep it running when you let off throttle ...after you have it running the idle may need more adjusting to idle up or down more..the 1mm is a starting point..that should fix it..make sure to put air filter back on before even trying to start it
Hope this helps
vxlsteve is offline  
Reply With Quote
Old 07-06-2013, 09:48 AM
  #3
Rev tech
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2013
Location: Sisters, OR
Posts: 12
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

It still didn't work

Rev tech is offline  
Reply With Quote
Old 07-06-2013, 11:02 AM
  #4
vxlsteve
 
Join Date: Nov 2009
Location: kings mountain, NC
Posts: 47
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

Turn the idle screw clock wise until it will idle..
vxlsteve is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2013, 08:06 PM
  #5
Rev tech
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2013
Location: Sisters, OR
Posts: 12
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

K put another carb in with that setting and still dies on brake
 Tap

Rev tech is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2013, 07:49 AM
  #6
Zrock
 
Join Date: Oct 2012
Location: *, BC, CANADA
Posts: 123
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

by any chance did you return everything back to factory settings and re tune? or are you running on the settings someone used to break in the motor. Get a good tune going you could be running really rich causing it to stall at idle
Zrock is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2013, 08:18 AM
  #7
vxlsteve
 
Join Date: Nov 2009
Location: kings mountain, NC
Posts: 47
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

You should be able to idle it up hi enough to stop it from cutting off even if the idle is so hi the truck is trying to pull...then ease it back until it stops pulling
vxlsteve is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2013, 08:55 AM
  #8
Rev tech
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2013
Location: Sisters, OR
Posts: 12
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

Ya all tuned it works great when running but as soon as I even tap the breaks it dies for some reason then it starts right up again

Rev tech is offline  
Reply With Quote
Old 07-09-2013, 06:21 AM
  #9
controlliner
 
controlliner's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Ontario, Canada
Posts: 1,187
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

Check for a broken clutch spring. This will shut down an engine if it is broken or stretched.
controlliner is offline  
Reply With Quote
Old 07-09-2013, 08:15 AM
  #10
vxlsteve
 
Join Date: Nov 2009
Location: kings mountain, NC
Posts: 47
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

He says it starts up and runs..but when hitting brakes it cuts off..sounded like tx was holding idle on it so when hitting brakes would allow carb. To close all the way ..thus for shutting off..I'm thinking crank the idle up to hi just to make sure the idle screw is there and working..if it is it should if nothing more let it idle up very hi..just a start point
vxlsteve is offline  
Reply With Quote
Old 07-25-2013, 02:39 AM
  #11
vxlsteve
 
Join Date: Nov 2009
Location: kings mountain, NC
Posts: 47
Gallery
My Gallery
Models
My Models
Ratings
My Feedback
Default RE: 3.3 idle problem need quick responses

A front bearing leaking air will cause exact thing..I say this cause it just happened to me..OS .21 was and always has run sweet. Stopped Saturday it cut off. Fired strate back..every time I hit brakes meaning no throttle it cut off..I idled to the moon it still cut off..tore it down replaced bearings problem solved ...with only 3 gallons through it.
vxlsteve is offline  
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 07:29 PM.